tisdag, februari 28, 2006

Synlighet

Det har redan dykt upp en handfull webbsidor i anslutning till jubileet "100år av kvinnlig rösträtt" såsom riksdagens sida om rösträtten. Tyvärr är det svenska versionen som vanligt en blek kopia av vad som erbjuds på det andra inhemska språket. Kolla in tapahtumakalenteri och pricka in spännande tillställningar. (Den motsvarande svenska portalen om rösträttkampen tycker jag ändå att är mycket mera spännande, både mer bredd och djup. )

Om kvinna vill ha mer bredd och djup kan kvinna läsa närmare om en av de tongivande kvinnorna inom rösträttrörelsen Alexandra Gripenberg i klassikergalleriet som öppnades förra året. En kompis tipsade redan för ett tag sen om att fler kvinnor kan hittas i biografiarkivet. Om du lägger in endast kön: kvinna, i deras sökmaskin, får du en imponerande lista på (641st!) finländska kvinnor. Trevlig läsning!

Då handlade det om rösträtt i går, så handlar det idag om jämställdhetsintegrering i enlighet med nationella avtal om gender mainstreaming. Jämställdhetskampen är kanske inte längre lika enkelt att förstå sig på, problemen är dock de samma. Lika rättigheter för kvinnor som män. Kolla in hur olika jämställdhetstermer översätts, tolkas och förklaras från engelska till finska (och därmed även till "finlandssvenska") i EU samanhang.

Allt kan inte översättas. "Kirkkovene" (=kyrkbåt) som är en finsk symbol för vagina. En titt på Marianne Valolas kvinnodagskollektion och det känns det som att hon lyckats göra kirkkovene rumsrent i alla kvinnorkretsar. Tryck "seurava" för att kolla in kollektionen.

Fränt tycker jag.

Inga kommentarer:

Site Meter