fredag, mars 17, 2006

Radikalfeminism

Radikalfeminismen utgår från teorin om patriarkatet och menar att förtrycket av kvinnan är det mest utbredda och grundläggande förtycket. Förtrycket tar sig uttryck i mäns våld mot kvinnor, prostitution och pornografi och är ett annorlunda förtryck än klass, etnicitet osv, där essentialism inspirerade Mary Daly men även Andrea Dworkin, Cathrine MacKinnon, Monique Witting kanske är radikalfeminismens mest kända teoretiker.

Radikalfeminismen uppstod då kvinnor organiserade sig på 1960-talet i medvetande höjande (consciousness raising) grupper där man utgick ifrån och fokuserade på kvinnors erfarenhet att leva som kvinnor. Det sägs att det var här som uttrycket "det personliga är politiskt" myntades. Genom ett kollektivt medvetandegörande kan kvinnor tillsammans (separatistiskt organiserat) ,menar man inom radikalfeminismen, skapa nya sätt att vara och frigöra sig från könsförtrycket. Systerskap med omvärdering och synliggörandet av det positiva med att vara kvinna är också centralt.

Kritiken mot radikalfeminismen är deras tolkning av makt som enbart fokuserar på och utgår från den vita medelklass kvinnan.

Feministisk radikalterapi (nätverk) och feministiskt självförsvar utgår från en radikalfeministisk och kvinnoseparatistisk idé.

Inga kommentarer:

Site Meter