torsdag, mars 23, 2006

Dom mot könskriget

I går kom domen mot Dokument inifrån:Könskriget av granskningsnämnden, som anser att temat skildrats för ensidigt. Programmet skildar egentligen en konklikt mellan kvinnor och olika tolkningar av mäns våld mot kvinnor, men titeln på programmet snarare fokuserar på tre kvinnors uttalanden om män. Två av dessa ifrågasätts, Eva Lundgren och hennes forskning (som efter granskning vid Uppsala Universitet frikänns) och Ireen von Wachenfeldt som citerar ur Valerie Solanas bok (men utan att de framkommer i programmet) och som senare tvingas avgå från sin post pga den tumult som utbryter.

Könskriget visades också i finsk tv under rubriken Miesvihaajat, men då hade de två delarna på en timme vardera skurits ner till 30min och visades med en finsk berättarröst, utan något ifrågasättande av sanningen i den extremism som framgår i programmet. Jag ifrågasätter starkt nyhetsvärdet för den finska publiken och tolkar det enbart som ett sätt att skapa en opinion mot feminism.

Så trots att man nu kan visa på att mycket att det som kom fram i programmet var bullshit så är skadan ändå skedd.

Idagens tidning läser jag:
*Tio års fängelse för hustrudråp i Orrimattila - paret höll på att skilja sig eftersom hustrun tröttnat på den våldsamma och svartsjuke mannen.
*Granne erkänner dråp på en 47-årig kvinna som hittades i sin lägenhet två dagar efter att han tagit livet av henne. Han uppger att han först slog kvinnan med knytnäve i ansikte, därefter strypt henne med en telefonsladd och sedan knivhuggit henne 17 gånger. Motivet var att hon hotat att skada hans älskade kattor.

Är män djur? Varför görs inga program om dessa mäns hat mot kvinnor? Eller hur kan man annars döda en kvinna man känner på dessa sätt?

För oss kvinnor. Medicinering: Mera systerskap sinsemellan!

Inga kommentarer:

Site Meter