tisdag, mars 21, 2006

Mötet med direktören

Ikväll diskuterade vi kvinnor och karriär med den Fortums kommunikationschef Carola Teir-Lehtinen och även hon har hon känt av glastaket under sin karriär. Hon berättar om hur hon fick höra att hon var för ung som 42(!)åring för en plats högre upp i hierarkin (men hon visste att hon egentligen var för mycket kvinna).
Exemplet påminner om Henrik Lax kommentar om kampen med Eva Biaudet i presidentkandidatsvalet inom Sfp där han benämnde henne som "ett piggt inslag" och totalt neglegerade hennes politiska erfarenhet som är mer gedigen än hans. En av Eva Biaudets förklaringar till att hon inte ställer upp till Sfp:s ordförandeval är att hon inte vill vara ett just sådant inslag i debatten. Rätt så!

Teir-Lehtinen berättar vidare att hon var mycket mera optimistisk för 20 år vad gäller kvinnor på höga positioner, idag vet och ser hon att kvinnorna bara kommer till en mellanchef position. Denna insikt gör att hon faktiskt ställer sig positiv till kvotering, eller i alla fall någon sorts rekomendation som skulle tvinga storföretag att fundera över sitt inkvoternade av män. Hennes dröm om ett kvinnligt svenskt nätverk i Finland håller på att förverkligas, för visst behöver kvinnor ett stöd på samma sätt som män haft det av andra män i alla tider.

Eftersom vi inte är välkomna på svenska (herr)klubbens träffar tycker jag det är på tiden att det fixas en egen klubb för oss kvinnor. Superbra initiativ!

Inga kommentarer:

Site Meter