söndag, mars 19, 2006

Minna Canthdagen och jämställdhetsdagen

Idag är det författaren Minna Canths födelsedag och hon är det första kvinnan som man firar genom officell flaggdag (vilket införs först från och med nästa år, men har rekomenderats från inrikesministeriet sedan förra året). Den nationella kvinnoforsknings- och jämställdhets portalen där man kan söka information om forskning på detta område, har också uppkallats efter henne.

Den 19mars är också dagen då man firar(!) jämställdheten. Detta firande hittas varken i Hbl eller Hesari idag, beror det på att det är inget att fira, att det inte är viktigt att uppmärksamma mer än i notisform eller att man sparar på krafterna tills nästa år? Canth får alltså inte en egen dag, utan samsas med jämställdhetsdagen. Men det ska ju ses som något positivt, för jämställdhet är ju något som vi alla tycker är bra. Eller?

Blir Canth, med flaggdagen ett personifierat bevis på att vi visst uppmärksammar och respekterar kvinnor som gjort en värdefull insats i detta land, på samma sätt som president Halonen, är ett s.k. bevis på att vi är jämställda och kvinnor kan nå högst(?).

Men hallå, inte ska vi vara så där cyniska och klanka ner på "bra" initiativ, utan tacksamma att man uppmärksammar henne och jämställdheten. Tack tack!

Inga kommentarer:

Site Meter