torsdag, mars 23, 2006

Jämställdhetsplan

Sedan 1995 har det varit lag på att alla företag med fler än 30 anställda, men även myndigheter, ska jobba med målinriktade åtgärder för att främja jämställdheten .Sedan 1.6.2005 kan det bli böter om man inte har en jämställdhetsplan. I Finland finns det få jämställdhetsplaner, men den nya lagen borde väl råda bot på det.

Föregångaren Esbo stad som haft en jämställdhetsplan i många år har nu utvecklat den till en mångfaldsplan och kan sägas vara en av de mest genomarbetade, där jämställdhet är integrerad utan att bli marginaliserad. Helsingfors stad har också haft en jämställdhetsplan länge, men ett repotage i Hbl 4.4.2006 visade hur snedvriden könfördelningen ändå är på stadens chefsposter:"Av 29 chefer på Helsingfors stads ämbetverk, affärsverk och kommunala bolag är endast sex kvinnor. Fyra av dem verkar inom kultursektorn". Hbl listade bara cheferna för de största verken och bolagen. Då vi diskuterade artikeln häromdagen sa en kompis att det som man från Hbl:s sida borde ha tagit med är antalet anställda under varje chef. Då skulle könsskillnaderna förstärkts ytterligare. Så trots att kvinnorna är i majoritet både i stadsfullmäktige och vad gäller antalet anställda inom staden (tre av fyra är kvinnor) så ser det ut som det gör. Politisk rekryteringsprocess i manliga nätverk är en förklaring i artikeln.

Är det samma sak på din arbetsplats?
Länken Förverkligande av jämställdhet i företag kan du skicka till din chef. Tappa inte tilltron på en mer jämställd arbetsplats, vägen till ditt VD-skap behöver tryggas. Nu.

Inga kommentarer:

Site Meter