torsdag, mars 16, 2006

Queerfeminism (queer och kön)

Queer ("konstig", "knäpp", "avvikande") begreppet myntades i USA och det finns (som ett led i queer) ingen exakt definition men innehåller diskussioner kring "könsidentitet" . En köns/sexuellidentitet utan de traditionella gränsdragningar som går vid biologiskt kön, utansnarare som ett ifrågasättande av just biologiskt kön. Den svenska genusprofessorn Tiina Rosenberg har introducerat begreppet queerfeminism i Sverige, och Norden, genom sin bok "Queerfeministisk agenda". Queerfeminism är nämligen ett relativt okänt begrepp i USA. Queerfeminism innehåller, i motsats till enbart queer, ett maktperspektiv vilket ex. utesluter accepterandet av könsidentiteter som pedofiler.

Queer utgår ifrån att kön skapas genom scensättning, genom språket. Det handlar om treenigheten; kön, socialt kön (genus) och sexualitet som samtidigt som de skapar också hela tiden rekonstruerar varandra och där queer vill komma förbi denna definiering. Omdefineringen är därför central inom queer och där målet är att skapa en könlös identitet där individen får utrymme att vara utan begränsande fackuppdelningar. Detta omdefinierande är kanske mest kända som ex. genom dragking/queens och men handlar oftast om människors identitetsökande och gränsöverskridningar i vardagen. Ett annat sätt av omdefiniering är skapandet av egen pornografi och queer rörelsen är också den som brukar förespråka facklig organisering av prostituerade, vilket jag inte skulle ha stött på här i Finland.

Queer rörelsen ifrågasätter hbt rörelsens dikotoma bild av kön som två där intersexuella (biologiskt delvis man och kvinna) och intergender personer (ett biologiskt kön men könsidentiteten flytande/varierande). Queerfeminismen ser det därför som problematiskt att använda begreppet kvinna som som en utgångspunkt ex. genom kvinnoseparatism (likt radikalfeminister, men även anarkafeminister) . Queer blir därför snarare ett begrepp för "familj" än för enskilda klart definerade kön.

Queerfeminismen ser likt anarkafeminismen att alla förtryck hänger ihop och använder sig av direkt aktion (rekonstruering) för att frigöra individen.

Du kan testa ditt kön på Setas hemsida, läsa in dig på akademiskt queer material ansluta dig till queerfoskarnätverket i Finland eller besöka Kristina institutets queer-dialog träffar under våren.


To be continued...

1 kommentar:

Centrum mot våld Umeå belönar människohandlare … sa...

Centrum mot våld är en organisation i Umeå visande könlösheten. Könlösheten är en del i queerfeminismen bejakande kvinnans rätt. Det är beklämmande att se hur organisationen vinner mark i Sverige med en inställning som försätter kvinnor och flickor i vanmakt denom politiska beslut.

Site Meter