måndag, mars 20, 2006

Hur bli VD?

Enligt norska Elin Kvande& Bente Rasmussen (1994) "Men in Male-Dominated Organizations and Their Encounterns With Women Entruders" hittas fyra olika maskulinitets typer:

Kavaljern: En gammal artig paternalist som har svårt att se kvinnor som professionella då det kommer till tekniska utmaningar eller ledarskap. Kvinnan blir för kavaljern icke-existerande eller dottern i en far-dotter relation.

Tävlaren: Han har börjat sin karriärsklättring och är för formell jämställdhet, men anser samtidigt att inte alla positioner är passande för kvinnor, speciellt inte för de kvinnor som kan/ är ett hot mot deras egen karriär.

Den vänliga följeslagaren: Han tävlar ännu inte med kvinnor, och är mycket medveten om att kvinnors chanser att bli befodrade inte är i närheten av motsvarande mäns chanser. Men han känner sig på något sätt hotad av kvoteringsidén.

Kometen: En minoritet som gjort karriär och är fylld av insikter om kommande karrärsförslag. Han tror att allt beror av individen, känner sig stark i sin egen prosessionalitet och person och är därför positivt inställd till kvinnor och kvinnors avancemang i organisationen.

Och vad gäller kvinnornas sexism vill jag citera Madeleine Albright (USA:s första kvinnliga utrikesminister) "There´s a special place in hell for women who don´t help each other". Beställ och läs boken med samma namn ( men på svenska) som är skriven av Liza Marklund och Lotta Snickare som bla. delar med sig av sina erfarenheter av ett ojämställd samhälle. Mer avslöjanden tack! Även här i Finland.

Inga kommentarer:

Site Meter