måndag, september 25, 2006

Utnyttjad rösträtt

På söndag, den 1oktober är det 100år sedan kvinnorna fick rösträtt. Och inte har de heller varit dåliga med att utnyttja den.

I början av 1900-talet röstade 60% avkvinnorna (ovanligt högt ijämförelse med då kvinnor i andra länder fick rösträtt) och 70% av männen utnyttjade sin rösträtt (alla män hade tidigare inte haft rösträtt). Sedan dess har kvinnornas röstningsprocent sakta höjts till att 1981 vara lika med männen 81% av männen och kvinnorna röstade då. Männens valdeltagande har dock sänkts i snabbare takt än kvinnorna. I senaste riksdagsval utnyttjade 72% av kvinnorna, men bara 68% av männen sin rösträtt. Det innebär att 52% av de röstande är kvinnor. Ändå har vi inte jämn könsfördelning i riksdagen utan den ligger på lite över 30% hur kommer det sig? Om man tittar på antalet röster har kvinnor fått flera, kring 40%, men genom vårt valsystem gynnas majoriteten uppställda dvs. männen.

Att kombindera familj och (politisk)karriär är något som ofta innebär problem, om man är kvinna. Det finns ännu mycket vi kan göra för att skapa lika förutsättningar för kvinnor och män i politiken.

Men då måste vi också tro på de kvinnor som redan finns där.

Inga kommentarer:

Site Meter