söndag, september 17, 2006

Att ha eller inte ha kontroll

Uleåborgs skyddhem har tagit fram statistik på män som slår och resultaten är, för en som är insatt i ämnet våld mot kvinnor, inte förvånande. Men för vissa forskare dock. Surprise.

Av de män som misshandlar sin partner, är 60% bara våldsamma i hemmet. Forskarna förklarar det med två huvudfaktorer:
1. I nära relationer förstärks känslomässiga konflikter.
2. Att använda våld i hemmet är inte lika tabu som på arbetsplatsen.

Min kompis synliggör en motsägelsen då vi diskuterar rapporten och som nästan alltid uppstår då man diksuterar varför våldet uppstår. Man förklarar att dessa män tappar kontrollen vid enstaka tillfällen och då tar till våld, samtidigt som man säger att en av de vanligaste orsakerna till att män tar till våld är att de vill ha kontroll över sin partner. De kan man läsa i den svenska rapporten om mäns våld mot kvinnor i Sverige "Slagen dam".

Så hur ska man nu ha det. Det går inte att okontrollerat ha kontroll över någon. Har män kontroll eller inte kontroll över sina slag mot sin partner? Svaret är uppenbart. Våld är makt och makt är kontroll. Självklart har de kontroll. De slår på ställen kvinnan kan dölja, de drar för gardinerna, höjer ljudet på radion och slår kontrollerat.

I publikationen Kön och politik menar Aino Saarinen att det könsrelaterade våldet är lika viktig för kvinnorna idag som rösträtten var för 100år sedan. Då som nu handlar det om kvinnors rätt att få sin röst hörd. Varför såg man inte då eller ser inte nu, att det handlar om grundläggade rättigheter för kvinnor.

Inga kommentarer:

Site Meter