Jag fick ett tips av min kompis häromdagen om FFC nya jämställdhetsrapport Pitkää, pätkää, silppua (översatt ungefär: Långt, kort, stympat) som finns på finska i pdf-format men i ett svenskt sammandrag i Löntagaren.
"I FFC:s och förbundens förvaltning har kvinnornas andel har minskat under de senaste åren, särskilt i styrelserna. Merparten av förbundsordförandena är män och det återspeglas i sammansättningen i FFC:s styrelse. Jämställdhet inom rörelsen ska vägas vid sommarens kongress. Några mer drastiska åtgärder för att rätta till skevheten i könsfördelningen skrivs dock knappast in i kongressdokumentet."
Jag tycker att det är skrämmande att man inte tar ojämställdhetsproblemet på allvar inom en sådan stor organisation. Men kanske det inte är förvånande då det finns så mycket män i styrelserna. I den finska rapporten under rubriken "Löner" kan man läsa att kvinnorna med fulltidsjobb tjänar 70% av männen och medelkvinnan inom förbundet når som 50åring inte upp till unga mäns ingångslön. Institutsnivå eller högra utbildning ger inte kvinnor lika hög lön som män som gått på yrkesskola. Den största orsaken till det är att kvinnorna arbetar inom den offentliga sektorn, där lönerna är bland de lägsta. Majoriteten av männen arbetar inom industrin, där lönerna är högre."
Då vi pratar om lika lön, tycker jag att det är viktigt att se på vilket arbete som anses vara värdfullt och varför? Vad är det som kommer först, lönen eller männen inom arbetsområdet?
Områden som tidigare dominerats av män, och som idag domineras av kvinnor sjunker i status, vilket också avspeglas i lönesättningen. Det finns undersökningar från Sverige som visar att ju fler kvinnor det finns på en arbetsplats desto lägre löner. En advokatbyrå med majoritet kvinnor och med i princip likadana uppgifter som en annan där bara män arbetar, utbetalar lägre löner för sina arbetstagare. Och det drabbar även männen på advokatbyrån. Hur arbetar dessa ojämställda strukturer? Och är det rättvist att skylla allt på kvinnorna ( eller männen)?
Jag tycker inte det. Men jag tycker att det är allas ansvar att rätta till dessa strukturella orättvisor. Frågan är bara hur? Hur kommer man åt strukturerna om man inte har en idé om vad som borde göras och hur? Dvs hur gör man det utan en jämställdhetsplan? Och hur gör man det om människor inte upplever det som viktigt? Eller bara viktigt på ett allmänt plan men inte på ens egen arbetsplats.
onsdag, september 13, 2006
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar