måndag, april 23, 2007

Tvåsamhetsnormen del 2

Den där lördagskvällen diskuterades inte bara de äldre generationernas oförståelse, utan även vår egen generations uppenbara blindhet.

Och då menar jag exempelvis den romantiska tvåsamheten som norm. Även fast vår generation i princip accepterat fenomen som one-night-stand, kk:n eller liknande lever bilden kvar att en singel alltid letar efter den rätte. Att allt man gör där emellan är ett tidsfördriv, en paus från det riktiga, ett sätt att tillfredställa sig för stunden, men inget stadium man skulle välja framför den "rätte".

Bilden att en man och kvinna inte kan vara "bara" vänner, finns även som motsvarighet i hbtl-kretsar. De gånger vår generation ändå skulle se att vänskap nog är möjlig, så har den ändå bestämda gränser och möjligheten att se skillnad på vänskap och vänskap, eller relation och relation är nästintill omöjlig. Man kunde ju tycka att det säkert skulle vara lättast att strunta i alla definitioner och göra, känna och vara som man vill.

Men hur gör man i en värld där allting utgår ifrån kategoriseringar? Där man gång på gång får höra i debatter att människan har ett behov av att kategorisera. Kommer det att bli vår generations stora dilemma? Att vi vet vad vi inte vill, men kan inte få tag på det vi vill pga. av all uteslutande och normativ kategorisering. Kategorisering blir som en paradox i ett samhälle som så starkt förespråkar individualism. Hur ska jag kunna ses och se mig själv som människa om jag konsekvent måste läggas in i facket man eller inte man, hetero eller inte hetero, tvåsamhet eller inte tvåsamhet, där det inom varje gruppering hittas en ny hierarki om vad som är normativt och vad det innebär.

Vi diskuterade en ovilja att definiera, men ett tryck på att positionera sig och som går igen i formulär vi fyller i, i min cv, på släktmiddagar, bland vänner och även bland dem, som utsäger sig att vara de som inte förespråkar identitetsnormativitet.

Sedan stängde caféet för natten och vi fem måste gå, trots att diskussionen inte var avslutad, frågorna inte besvarade. Men med varandras nya kontaktuppgifter.

Inga kommentarer:

Site Meter