fredag, april 20, 2007

Hur män gynnas av jämställdhet

Idag har jag hört mansforskaren Michael Kimmels bla. motivera varför män tjänar på jämställdhet. Men han sa också andra bra saker såsom:

-kvinnorörelsen är den mest framgångsrika rörelsen genom tiderna vad gäller förändring för rörelsens objekt. kvinnors liv har förändrats fundamentalt under de senaste 100åren. Från att kvinnor inte ens haft rätt att rösta och ens studera till att idag tom. befinna sig bland de mäktigaste i världen.

-den stora förändring som skett de senaste 50 åren beror av att kvinnor synliggjort kön, i allafall för kvinnor. Och det har skett både vad gäller identitet, familjebild, intimitet och arbete. På vilket sätt skiljer sig bilden av maskulinitet nu och för tre generationer sen - inte mycket enligt Kimmel. Fortfarande gäller; var aldrig kärring, omge dig av status och rikedom, klara alla kriser och ta risker.

-kan kvinnor ha en kärleksfull familj som stöder och en fantastisk karriär? nej, för att männen har det.

-privilegier är osynliga för dem som har dem. De som sätter normen.

Kimmel drog ett exempel på en diskussion som förändrade hans liv vad gäller normbegreppet.
Två kvinnor i hans läsecirkelgrupp satt för 25år sen och pratade kvinnors erfarnhet. Den ena kvinnan sa; Alla kvinnor lever med en erfarenhet av att vara kvinna som skapar ett systerskap kvinnor emellan. Den andra kvinnan, som var mörkhyad, svarade att det inte alls stämmer och frågade vad hon ser i spegeln då hon vaknar på morgonen. Den första kvinnan svarade att hon ser en kvinna. Den andra kvinnan svarade att hon ser en mörk kvinna. Kimmels berättade att han då hade fnissat till och de frågade honom vad han tyckte var så lustigt. - När jag vaknar på morgonen och ser mig i spegeln ser jag en människa.
-det var alltså då han insåg hur det var att leva som man, som den objektiva människan, som aldrig behöver defineras, utan som definerar allt annat. Han frågade oss i publiken om vi någon gång mailat med någon i usa och om vi funderat på vad det är som skiljer USA från alla andra länder i världen då det kommer till e-postadressen. USA behöver inte definera sig som ett land och är det enda landet som saknar landkod. Normen behöver inte defineras vare sig det är ett land, en hudfärg, en etnicitet eller ett kön.

Splendid exempel säger jag bara.

Och just det, vad har män att vinna på jämställdhet?

Forskning visar att om män delar hushållsuppgifterna hemma syns resultat:
-i barnen; de har mindre grad av autism, har mindre problem, äter mindre mediciner, presterar bättre i skolan, är gladare och lyckligare barn.

men om inte det är orsaker nog så syns resultat:
-i fruarna; stressar mindre, går i mindre terapi, äter mindre medicin är gladare och friskare.

men om inte det är orsaker nog så syns resultat:
-i männen själva: använder mindre droger, alkohol, tobak, är mer sällan sjuk, använder mindre terapi och är överlag friskare
men om inte det är orsaker så syns resultatet:
i bättre och mer sex och kvinnorna upplever männen som mer attraktiva.

Slutsats: det som kvinnorörelsen kräver, är det som män behöver, och sker fullt ut först då män främjar och stöder jämställdhetsarbete poängterade Kimmel.

Inga kommentarer:

Site Meter