tisdag, april 17, 2007

Mot naturens orden?

Jag var på utställningen Mot naturens order?- en utstillning om homoseksualitet i dyreriket" i Oslo senaste vecka. Det var liten, men med ett sprängkraftigt innehåll. Visste du att:

-i princip hela arten av delfiner och dvärshimpanser är bisexuella. Bland dvärgshimpanserna förekommer även gruppsex, och konflikter löses med sex, inte våld.
-homosexualitet finns rapporterad i 1500 arter, noggrant dokumenterad i 500arter och frekvensen uppskattas vara mycket högre än så.
-det finns dragqueens bland djur dvs. hanar som uppträder som honor för att undgå konfrontation med aggressiva hanar. Det finns även en fågelart där många hanindivider är dragqueens hela livet.
-i ett av studieområdena var 94% av den sexuella aktiviteten något som förekom enbart mellan hanarna, men registrerades aldrig som sex.
-en orsak till att forskare inte dokumenterat homosexualitet mellan djur är bl.a. rädslan att inte bli tagen som en seriös forskare.
-många djur, inklusive människan, har sex inte enbart för att få en avkomma, utan för att det 'r skönt.
-hos många djurflocker är homosexualitet en förutsättning att vara medlem av flocken. Strängt heterosexuella får varken mat, beskydd eller möjlighet att para sig heterosexuellt inom flocken.

Utställningen borde komma till Finland, men den visas i Oslo ända till hösten - så om du har vägarn förbi - titta på Nationalhistorisk museum i Oslo eller läs mer på deras hemsidor.

Inga kommentarer:

Site Meter