fredag, mars 30, 2007

Kyrkan i fokus igen

De senaste dagarna har man kunnat läsa om hur både honomsexuella och kvinnopräster behandlas i vår evangeliskt lutherska kyrka. Den finlandsvenska regnbågshelgen hade bokat domkyrkans kapell för en regnbågsmässa, men inte gått via den svenska avdelningen, vilket upprörde t.f. kyrkoherede Torsten Sandell till den grad att han ville avsätta en kvinnopräst som är involverad i arrangemanget. Han har efter Biskop Gustav Björkstrands påtalande även bett om offentlig ursäkt. Många är dok inte förvånade över att han "överreagerade", utan bekräftar snarare hans inställning till dessa frågor. Mässan arrangeras nu i Helsinge kyrka.

Vill man vara uppdaterad på vad som sägs i kyrkan ska man hålla koll på, den nyligen från Domkapitlet friade, Karl af Hällströms blogg. Kyrkpressen har även öppnat en möjlighet för bloggning på sin hemsidan och chefredaktör Stig Kankkonen skriver:

"En bra gemenskap.

Gemenskap är rubriken för kyrkpressen.fi:s bloggfunktion. Rubriken säger vad avsikten är: att skapa ett forum för finlandssvensk gemenskap.
Gemenskap uppstår då man möts och trivs tillsammans i en atmosfär av respekt och kamratlighet. I en sådan atmosfär kan man utbyta tankar, erfarenheter, åsikter och argument utan att oroa sig för att eventuellt bli utsatt för burdusa påhopp eller sofistikerade tjuvnyp.
Vi hoppas och tror att alla som skriver bloggar och som kommenterar dem vill vara med och skapa en positiv atmosfär och vi kommer för vår del aktivt att slå vakt om gemenskapen."


Det känns redan nu, en kort tid efter att forumet öppnats att polariseringen blir allt hådare och tjuvnypen duggar tätt. Det kommer att bli intressant att se vart det bär, det känns som om det hänger i luften.

Om man vill man själv inte vill skriva inlägg, men kanske göra något smått, kan man exemplevis skriva under adressen som efterlyser jämställdhet i kyrkan.

2 kommentarer:

Kalle af sa...

Tack för länken! En liten rättelse: Jag stavar mitt efternamn med ä...

feministaktivist sa...

Tack för att du uppmärksammande det. Jag beklagar och rättar till det på stubinen.

Site Meter