måndag, januari 08, 2007

Vanhanens nyårshälsning

Kön spelar roll. Matti Vanhanen är ett typexempel på Finlands könsneutrala politik. Jag är inte stolt över vår statsminister. Det är torrt, intetsägande och tjatigt (se även hela hälsningen).

"Arbetslösheten berör fortfarande alldeles för många medborgare och deras familjer. Alltför många unga personer löper risk att drabbas av utslagning. Många pensionärer måste kämpa hårt för att klara sin utkomst.

Stärkandet av den sociala rättvisan kräver kontinuerliga insatser. De centrala utvecklingstrenderna under de närmaste decennierna ställer oss inför allt större utmaningar. Befolkningens medelålder stiger, och antalet unga som kommer in på arbetsmarknaden är färre än de personer som går i pension efter fullgjort dagsverke. Internationaliseringen av ekonomin fortgår. Klimatförändringen pockar på en revidering av vår energipolitik.

...

Under året som gått firade vi hundraårsjubileet med anledning av lantdagsreformen. Jag hoppas att medborgarna aktivt bidrar till att valdeltagandet ökar markant vid riksdagsvalet i mars som äger rum nästan på dagen hundra år efter det första lantdagsvalet. Det är så vi gärna skall högtidlighålla de hundra åren av finländskt folkvälde. "

Kvinnor tar större ansvar för omvård och familjen, män röstar i lägre grad, de kvinnliga pensionärerna är de fattigaste, unga män utbildar sig i mindre utsträckning än sin kvinnliga kamrater. Visst spelar kön roll. Även i folkväldet Finland, där männen fortfarande sitter på pengarna och den politiska makten.

Inga kommentarer:

Site Meter