torsdag, januari 11, 2007

Pienin yhteinen jaettava

Igår var jag på teater, som vi bokade i november-december nån gång. Vi blev rekomenderade att gå av en betagen litteraturvän och igår insåg vi att man aldrig väntar för länge på något gott.

Föreställningen "Pienin yhteinen jaettava" baserar sig på Pirkko Saisios två böcker Pienin yhteinen jaettava och Vastavalo. Böckerna ingå i en triologi (tredje boken heter Punainen erokirja) om författaren, skådespelaren och regissören Saisios liv. Böckerna är, enligt henne, lika fiktiva som alla andra biografier och hon har inte ens haft som avsikt att få dem att överrenstämma med hennes liv.

Pirkko Saisio är ett stort namn inom litteraturen, men även på och vid scen. Hon tilldelades Finlandia priset 2003 för Punainen Erokirja, men kritiserade priset i sitt tal för att dela in den finska litteraturen i A- och B-ligor. Hon skänkte demonstrativt prispengarna (26 000 e) till Seta r.f., en handling som naturligtvis väckte stor uppmärksamhet.

Avoimet Ovets pjäs "Pienin yhteinen jaettava" har hon skrivit tillsammans pjäsens regissör Mikko Roiha. På scen står två mycket professionella kvinnor, Hannele Nieminen och
Tiina Weckström
som spelar Saiso, modern, fadern och Saisios dotter. Kvinnorna byter roller med varandra, om vartannat och berättelsen består av två parallella tidsrymder. Den ena handlar om hennes uppväxt och de andra om hennes förhållande till sin dementa åldrande far.

Det var en gripande föreställning om identitet och utanförskap. Se den! Det är en uppmaning.

Inga kommentarer:

Site Meter