onsdag, november 08, 2006

Men mansrollsinsikt då?

Blev tipsad om Stakes senaste nummer av Dialogi och i kampen om vilket kön som har det sämst får vi i ledaren läsa om pojkarna och männens tragiska och deterministiska livsöde.

Ja, vad ska vi göra med dessa stackars män? Det paradoxala är ju att det är männen som på pengarna och den politiska makten och har gjort det i flera år hundranden, så min teori skulle vara att männen själv är deras värsta fiende.

Män intresserar sig inte för omsorg och vård dvs. kvinnor sköter män och kvinnor från vaggan till graven, både hemma och på jobbet. Män står nästan uteslutande för alla våldsbrott, mot andra män, kvinnor och barn. Folhälsans projekt med killgrupper går dåligt pga av brist på män som vill engagera sig för unga pojkar. Under 10% av männen tar ut föräldrarledighet, men är uppröda över att de inte få vårdnaden vid skiljsmässa. Männen tjänar i medeltal mer än kvinnorna, är i överväldigande majoritet på ledarpositioner både inom privat och offentliga sektorn samt har majoritet i rikdagen.

Vad är det som hindrar alla dessa män ifrån att engagera sig i andra mäns vålmående?

Och vad är det som får kvinnor att fortsätta vara kittet, limmet i detta samhälle? Kvinnor som sköter, tröstar, lär ut kunskap, används som slagpåse, men som fortsättningsvis ifrågasätts till att känna skuld för att hon egetnligen har makten, kan skylla sig själv.

Jag såg Madde min vän som handlar om flickor komplicerade värld, och där kvinnorollens hegemoni gång på gång försöker stänga in flickor i den mycket trånga och själuppoffrande kvinnorollen. Se den om du har möjlighet. Även om den är riktad till flickor i grundskolan, är det en pjäs som starkt berör en och är svår att skaka av.
Då pjäsen var slut fick alla ett kort med en uppmaning, på mitt stod det: Flickor! fastna inte i kvinnorollen!!!!

När kommer killarna att komma till den insikten, att deras mansroll är destruktiv och de själva är med och upprätthåller den?
Inte lär de komma på det då man kan läsa vidare i Dialogi att "Trakasserier kan börjar redan tidigt om inte pojkar får vara pojkar". Men artikeln berättar inte om vad denna pojkaktighet egentligen innehåller och skiljer sig från flickor. Suck. Istället handlar det om pojkars rätt till kompisar, att få leka och inte får höra att skolan inte är en plats för dem.

Men visste ni att då man gör mogenhetstest till grundskolans så skulle majoriteten av pojkarna inte börja skolan vid 7års ålder, men man har valt att ignorera detta för att inte flickorna ska få fö stort försprång. Och var skulle flickorna få det? I lönesättning? På ledande poster?

Jag tycker att man skulle ju kunna komma till insikt omd en problematiska mansrollen, nu!
Site Meter