tisdag, november 14, 2006

Att jobba som jämställdhetskonsult

Jag blev så imponerad, eller jag visste att jag skulle bli det igen, av att träffa Per Östgren. Jag träffade honom för drygt ett år sedan på Hanaholmens kulturcentrum. Han är ansvarig utgivare av skol/utbildningsfilmen "Bye bye pornstar" och marknadsförde då filmen för första gången i Finland. I måndags var han igen på besök och visade filmen på Folkhälsans seminiarum om unga och sexualiserat våld.

Film är ett mycket konstruktivt verktyg att jobba med i skolorna då man vill föra en diskussion om ett svårt eller mångfaceterat ämne. Att Bye bye pornstar dessutom utvecklats speciellt för diskussioner som har för avsikt att möta och diskutera våra stereoptypa uppfattningar om våldtäkt gör filmen till ett utomordentligt verktyg.

Östgren poängterade igår att för att lösa ojämställdhetsproblem såsom våldtäkter behövs medvetengörande kampanjer om hur verkligheten ser ut samt ett effektivt och tydligt jämställdhetsarbete. Men till det krävs kunskap. Jag håller definitivt med honom. Och det är något som det verkligen är brist på i detta land. Kunskap finns nog till viss del automatiskt, speciellt i vårt organiserade statistiskfokuserade land. Men så länge statistiken inte finns uppdelad på kön är det också svårt att kunna "bevisa" det som vi feminister redan vet. Och så länge arbetet inte är effektivt och tydligt hjälper det inte att vi känner till könsstrukturer. Jämställdhetsenhetens arbetsstyrka är ett skämt, jag tror att de är tre anställda och sedan finns det några projekt. Ska detta vara spjutspetsenheten för jämställdhetsarbete i vårt land? Finansieringen bakom visar att man egentligen inte menar allvar i dessa frågor, eller så är det en vink om att det ska göras på ideell väg.

Jag tror också att det behövs engagemang från olika håll för att innehållet i jämställdhetsarbete ska förbli mångfaceterat och finnas tillgängligt i många olika former.

Östgrens arbete skulle kunna jämföras med jämställdhetskonsultering och i detta land finns det alldeles för få jämställdhetskonsulter. Då jag goolade på jämställdhetskonsult fick jag flera träffar i Sverige, Ann-Katrine Roth som är Sveriges ledande jämställdhetskonsult, kvinnor med olika inriktningar såsom skola; Kristina Henkel, duktiga flickor;Jenny Sjögren, allt-i-allo; Egalia Konsult, våld mot kvinnor; Artemis systrar och varför inte nätverket för feministiskt självförsvar i Sverige, många jobbar ganska fritt och kanske mindre organiserat som fria föreläsare likt Amanda Svensson eller .

Vad har vi att komma med här?
Då jag googlar på finska får jag massor med träffar på Sinnika Mustakallio på Wom, men jag hittar även Soili Hermunen, Outi Taavela, Marja Erkkilä men ju längre ner i listan jag kommer verkar konsult och jämställdhetsansvarig blandas ihop. På svenska hittar jag Malin Gustavsson, Mia Hanström och Malin Siimes, sen är det i princip slut. De här personerna räcker inte. Man märker även då man googlar att det bjuds in mycket jämställdhetskonsulter från Sverige för att täcka efterfrågan. Doris Marydotter besöker Lärarförbundet, jämställdhetsprojektet 6mix som kontinuerligt bjuder in genuspedagoger från Sverige osv.

Vi behöver fler konsulter, föreläsare, aktiva förebilder som ger oss en möjlighet att krossa våra egna fördomar på den här sidan Östersjön. Konsulter från Sverige är great. Men. Vi behöver kvinnor och män som är insatta i vår kulturella kontext och som ser och kan dra parallellerna mellan vår kultur och patriarkatet. Vi behöver även människor på plats. Som inte måste flygas in, människor som dyker upp, gör uttalanden, påverkar genom sitt kontinuerliga arbete på plats i den verklighet där vi rör oss.

Det finns massor att utveckla, göra, sägas och tänkas inom detta område. Är du trött på ditt jobb och gillar feminism skarpt? Ta chansen och gör feminism till ditt jobb!

Inga kommentarer:

Site Meter