onsdag, maj 03, 2006

Hedersmord

Jag besöker Alla kvinnors hus i Stockholm som är ett feministiskt skyddsboende för kvinnor som upplevt våld i en nära parrelation. I huset finns också telefonjour, stödgrupper och annan verksamhet som är nära sammankopplad till problematiken. Jag har varit där för fem år sen, huset är bekant men ny inspirerande människor hälsar oss välkomna. Vi får veta att under 90-talet anmäldes 20 000 misshandel av kvinnor och varje år döms 2000 män för kvinnofridskränkning. I kvinnofridslagen vill synliggöra det kontinuerliga våldet som utövas av en och samma mot en och samma utsatt under en längre eller kortare tid. Det innebär att man tar allt våld som utövats under en längre tid i förhållandet i beaktande i rätten.

Efter en timme kommer Assam Qarai från Kvinnors nätverk som berättar om våld som invandrade kvinnor upplever i Sverige och hur de fungerar som ett stöd och informationskanal om vilka rättigheter de har i Sverige. Oarai arbetar på Linneamottagningen i Stockholm som är ett skyddat boende för kvinnor som lever under hedersmord risk eller hot. Qarai menade att det tagit länge innan man i Sverige vågat se detta problem och hur svenska staten genom diskrimineringen av unga tjejer på ex. socialen varit med och bidragit till att tjejerna inte skyddats. Hon frågar oss vad vi förknippar med ordet heder och svara själv på frågan att det ligger ju nära ordet hederlig, men få absolut inte samanblandas. Heder betyder kvinnlig sexualitet på persiska och kvinnans sexualitet är kollektiv, vilket innebär att om kvinnans heder kränks eller någon annan kränker den så kränks hela kollektivet. Och hedern är ett farligt vapen eftersom den kan kränkas också av att man börjar prata dåligt om kvinnan eller om hon beteer sig dåligt, vilket det är då man går över en mans gränser.

Vi diskuterade läget i Finland och Qarai menade att dessa problem finns troligtvis hos oss även om vi inte hört om det.

Då minns jag ett repotage på Radio Vega Nyland som jag hörde för ett år sedan som just berörde temat hedersmord. I studion fanns en kvinnan som jobbade med invandrare och hon påstod att hon visste åtminstonne om två fall av hedersmord i Finland men som inte klassificeras som hedersmord. Qarai menade att det som också varit svårt i Sverige är att benämna saker vid deras rätta namn. Att prata om hedersmord kan uppfattas som rasistiskt menade hon, men att det är större skada skedd då unga kvinnors liv går till spillo för att vi inte vågar benämna det som sker. Kvinnan i Yles studio refererade till att ett av morde skett i Åbo och att ett vara mycket uppmärksamma i pressen. En kvinna hade fått halsen avskuren och det var uppenbart att det handlade om hedersmord menade hon. Jag kom själv bra ihåg händelsen eftersom det var verkligen som en avrättning av kvinnan.

Qarais tips till oss för hur man ska göra för att inte stämpla invandrare är att man måste våga se kulturen och invandrarnas mänskliga rättigheter i det här samhället och inte som Sverige som tillåtit barnäktenskap med hänvisning till kulturell bakgrund.

Och visst är dessa saker aktuella i Finland och jag vill ge en eloge till Helsingforspolisen som rapporterar att man nu är mycket oroliga för att det kommer att hända ett hedersvåld i Helsingforsregionen eftersom hotet mot invandrarkvinnorna har ökat. De vågar benämna det för vad det är och att det är allvarligt. Till FNB drar polisen dessutom paralleller till hur våldet i de finländska familjerna var något som man höll tyst om för tjugo trettio år sen och att det är samma tabu som brytas i invandrarkretsar. Jag tycker att det är bra att hänvisa till vårt kulturella våld också, för inte skapa en vi-dom känsla utan att det är samma problem men olika sätt att benämna och utföra våldet.

Jag tycker att detta verkar vara ett bra sätt att föra fram det, för att även synliggöra det för andra invandrare och förhoppningsvis kan dessa kvinnor hitta stöd i det finska social- och domstolväsendet också. Men kanske också i asylsökningssituationer.

Inga kommentarer:

Site Meter