torsdag, maj 04, 2006

Gammal svensk hederlig demokrati?

Visste du att ett parti som inte tidigare finns representerat i svenska riksdagen ligger i ett helt annat utgångsläge då det kommer till möjligheten att bli vald in i riksdagen?

Det svenska systemet bygger på listor med kandidater från respektive parti. Där listas kandidaterna genom en medlemsröstning och om partiet får några platser i riksdagen tillfaller platserna de kandidater som ligger högst upp på listan. Du som väljare röstar alltså på den lista (det parti) du sympatiserar med. Du kan ytterligare lägga din röst på en person på listan och kandidaten kan därmed höja sina chanser att stiga på listan och därmed säkra sig om en plats i riksdagen om partiet väljs in.

I teorin låter detta mycket bra, men vad betyder det då för ett nytt parti som Feministiskt Initiativ? Det innebär att de tvingas ta ansvar för vissa praktiska göromål som de andra partierna får automatiskt skött av staten. Dessa göromål handlar om att
-->trycka upp över 9miljoner valsedlar (listor) och distribuera dem till de 6500 vallokalerna den 17 september kl.8.00 på morgonen.

och inte nog med det.

Listorna läggs fram bredvid varandra på ett bord och du som väljare plockar den lista du vill rösta på går in i valbåset och sätter eventuellt ett kryss för en enskild kandidat innan du lägger in valsedeln i ett kuvert. (vaddå valhemlighet frågar jag som finländare).
-->Det här innebär att man kan iaktta vilken lista du väljer och de som inte vill avslöja sin politiska färg plockar därför på sig alla valsedlar och slänger resten. Därför måste det tryckas upp tillräckligt med valsedlar. Tänk vilket pappersslöseri.

Det har dessutom kommit fram i tidigare val att vissa partiers valsedlar har "glömts bort", hamnat på "fel" ställen och därmed inte hittats i vallokalen. I hur mångas intresse ligger det att F! valsedlar inte finns på plats? Är det här ett demokratiskt land?

Jag och min kompis har anmält vårt intresse att ställa upp som valobservatör för jag tycker att det låter helt sjukt. Är du också intresserad att åka till Svea Riket den 17 september 2006 så kan du anmäla dig här.

Sveriges sak är vår sak.

Inga kommentarer:

Site Meter