onsdag, maj 30, 2007

Dricker din baby?

Idag låg ett vitt anonymt kuvert och väntade på mig då jag kom hem. Med lite tex kunde man läsa "uppgiftskälla: befolkningsdatasystemet" och att det var en "teknisk dataleverans från Kauppalehti".

I kuvertet fanns en lila broschyr med en gravid kvinna och en baby med en alkoholfalska i magen och rubriken "Dricker din baby?" Broshyren handlade om vad som kan hända om mamman dricker under graviditeten.

Jaha, tänker jag vad rör det här mig? Och varför skulle jag vänta barn? tänkte jag. Då hittade jag en liten inforunta: "Denna brochyr skickas bl.a. hem till kvinnor i olika åldrar med svenska som modersmål." Och så hänvisar man till vänner, mormödrar, släktingar som kanske känner någon som är gravis och missbrukar alkohol.

En sida i mig tycker jag att det är ett bra initiativ - att det ska vara allas skyldighet att skydda kommande barn, samtidigt känns det jättekonstigt att få det då jag inte egentligen har bekanta med barn eller som är gravida. Eller är det något annat som gör att det känns konstigt?

måndag, maj 28, 2007

Polackerna, "dom andra"

Teletubies kan vara homosexuella rapporterar en polsk tidning som refereras i ilta sanomat idag. Tragiska öde alltså.

måndag, maj 21, 2007

Förbjud kvinnor i arbetslivet

Ibland känns det som om Finland är så bakom vad gäller jämställdhetsdiskussioner och debatttnivå, men på senare tid har jag förstått att Norge kanske till och med har det sämre ställt. Jag har plötsligt flera bekanta på plats i landet och jo, det är även de som upplyst mig om den konservatia religiösa anti-kvinnoemancipatoriska fraktionen. Den här insändaren från tidningen Rogalandavis publicerad i april, tror jag inte ens att skulle publiceras i Finland, rätta mig om jag har fel - men så konservativa kommer nog inte fram här.

"
(bildtext) Et forbud mot kvinner i arbeidslivet vile ikke bare løst klimaproblemene i verden over natten, men parkenog gikk familiene ett sundt og godt kosthold, skriver Tom B. Erichsen.

Kvinnen brakte synden till Jorden da hun tok seg av det forbudte eplet, og synden har vært blant oss siden. I våre dager manifesterrer sunden seg gjennom blant annet klimaendinger og en feilslått ernæringspolitikk, og det er utrolig at ingen politikere eller forskere setter fingeren på det egetnlige problemet; kvinner i arbetidslivet.

Før den industrielle revolusjon var mannen yrkesaktiv, og aktiviteten var i småskala bedrifter og. enkeltforetak med sværtbegrehsede utslipp. De store krigene tvang fram en industriell produksjon og kvinner så sitt snitt til å trenge seg inn i arbetidslivet. En kan vell på sett og vis anta at de to store krigenes omfang ble muliggjort nettopp av dette.

Etter krigene hadde denne synden gitt kvinnene blod på tann, og flukten fra hjemmet
ikke bare fortsatte men eskalerte, slik at omtrent alle kvinner i dag likestiller seg med mannen og forsoker ta hans plass i den tidligere guddommelige ordning.

Hva medforer dette? Ikke bare er produksjonen direkte mangedoblet, og således utslippene gjennom dette, men transporten av millioner av kvinner.medforer også atter en eksplosiv økning i utslippene gjennom dette, men transporten av millioner av kvinner medfører også atter en eksplsiv økning i utslipp. Dette forsterkes i tillegg av at kvinner ofta har gamle og svært forurensende biler, og har et kjøremønster som ytterligare forverrer dete. Et annet aspekt ved dette er at resten av familien tvinges over på ferdig- og hurtigmat som også
produseres på miljomessig uheldige måter. Dette medforer også den store grad av feilernmring en ser blant menn og ungei dag, med vekt problemer og dårlig tannhelse.

Et av mange andre negative aspekter veal dette er jo behovet for barnehager og den transport dette medforer. Er så dette nodvendig når vi ser på skadevirkningene? Familienesokte forbruk går i all mot kvinner i ar villeikke bare lost klimaproblemene i verden over natten~ men også gjort en slutt på barnehagekoer og unodigkjoring, halvert bilparken og gikk familiene ett sundt og godt kosthold.
Andre goder for samfunnet ville vert lavere pensjonsforpliktelser, fæerre skilsmisser, færre alenemsdre, flere innvandrere i arbeid og mindre homofili.

Jeg håper politikerne nå vil ta dette seriost opp oglose problemene meddagens synd.

Tom B. Erichsen"

Nordiskt institut för kön och kvinnoforskning finns på plats i Oslo. Det behövs nog. Tyvärr.

fredag, maj 18, 2007

Finns det politiskt korrekta barnböcker?

Jag läste just en mycket intressant artikel om barnböcker med genusglasögon i Svenska dagbladet.

Samtidigt känns det som dessa könsöverskridande roller funnits och nog spelat en viktig roll för exempelvis mig. För visst är Ronja, Lotta på Bråkmakargatan, Pippi, Madicken, Kitty, Fem-böckerna, Grottbjörnensfolk böckerna och Alfons berättelser om barn/unga (främst kvinnor) som, bryter mot duktiga/blyga/ordentliga/snälla flickan idealet.
En vän berättade också för ett tag sen hur hon läsa Bamse och varit helt chockad över att man bröt så mycket mot könsrollerna. Hon hade läst det numret där det berättas att Bamse brukar hjälpa Brummelisa i skogen då barnen är hemma hos endera Lille Skutt eller Nicolina. Både Bamse och Brummelisa samt Lille Skutt och Nicolina turades om att ta hand om barnen. Jag var helt förstummad av att höra att Bamse är så nydanande. Jag har inte egentligen som vuxen reflekterat över, eller ens läst i Bamse - så jag vet inte om det ´är en ny grej eller om Bamse alltid varit alternativ.

Självklart är böckerna som beskrivs i artikeln av helt annan politisk kaliber än de jag läste som barn. Jag tycker att det är underbart att läsa om att barnböcker kan vara queer! Perfekta presenter till nya kusiner, gudbarn och kompisars nyfödda.

onsdag, maj 16, 2007

Feministtapet

Konstgruppen Megafåns feministtapet är nu klar.
Sedan en vecka tillbaka kan Feministtapeten ses på Bildkonstakademins slutarbetsutställning i Tennispalatsets museum 9.5. - 3.6.2007.

Om man är deltagit i projektet kan man hämta ut sin tapet i infodisken och vi uppmanas att tapetsera vår omgivning. Så vad väntar vi på?

måndag, maj 14, 2007

Ladyfest

Denna vecka ordnas Finlands första Ladyfest. I Åbo. Stöd våra åbosystrar och be there!

söndag, maj 13, 2007

Morsdag

Jag läste i Hbl igår om morsdag där det bla. nämndes att den infördes av högern som en motsvarighet till vänsterns kvinnodag den 8 mars. Jag har aldrig egentligen funderat bakgrunden till morsdag och tänkte att innan jag ringer min egen mamma så ska jag kolla upp det här ordentligt. Nu har jag suttit och surfat och läst om morsdag och det finns ju hur mycket som helst att gräva ur. Bakgrunden till morsdag varierar från land och även dagen då den firas, alltifrån det antika Grekland eller Rom, amerikanska inbördeskriget och kristen brittisk tradition.

-de flesta länder som firar morsdag gör det andra söndagen i mars, som här i Finland (andra länger från wikipedia: Anguilla, Aruba, Australia, Austria, Bahamas, Barbados, Bangladesh, Belgium, Belize, Bermuda, Bonaire, Brazil, Brunei, Canada, Chile, China, Colombia, Cuba, Croatia, Curaçao, Cyprus, Czech Republic, Denmark, Ecuador, Estonia, Germany, Ghana, Greece, Grenada, Honduras, Hong Kong, Iceland, India, Bulgaria, Italy, Jamaica, Japan, Latvia, Malta, Malaysia, The Netherlands, New Zealand, Peru, Philippines, Puerto Rico, Singapore, Slovakia, South Africa, St. Lucia, Suriname, Switzerland, Taiwan, Trinidad and Tobago, Turkey, United States, Uruguay, Venezuela, Zimbabwe , Pakistan)

- Denna dags uppkomst är kopplat till Anna Jarvis. Hon ses som förmodern till morsdag då hon 1907 hedrade sin mor, en kvinnokämpe som arbetat för en kvinnoarbetar dag och bättre förhållande för kvinnor under amerikanska inbördeskriget. Jarvis hade inspireras av engelskan Julia Ward Howe som 1870 proklamerade för en morsdag i fredens tecken. Morsdagskonceptet spreds genom metodistkyrkan Jarvis var aktiv i och flera delstater införde morsdagar. 1914 utlyste president Woodrow Wilson en allmän morsdag då man skulle flagga för att hedra de mödrar vars söner dött i kriget. Nio år senare inledde Jarvis en kampanj mot kommersialiseringen av morsdag, men utan resultat. Idag är morsdagen en av de mest kommersialiserade dagarna enligt Wikipedia

-De flesta östeuropeiska länder firar på 8mars morsdag, vilken anknyter till den socialistiska rörelsen.

-Sverige firar den sista söndagen i maj tillsammans med Frankrike, Dominikanska Republiken, Haiti, Marocko och Algeriet. Och i Norge den andra söndagen i februari. Jag hittar ingen förklaring varför de nordiska länderna skiljer sig åt vad gäller firandet.
Fars dag däremot, firas samtidigt i hela Skandinavien, förutom i Danmark där de firar den 5 juni.

Så det kanske är bäst att själv motivera sitt eget firande/icke firande av morsdag.

måndag, maj 07, 2007

Plats i historien

Jag läser just nu " Den flygande feministen - och andra minnen från 70talet" av Pia Ingström och det känns som om man får ett grepp om historien. Den historien som man är en del av som feministaktivist. Men som på något sätt göms i människor och inte är synligt i historien.

Det jag som feminist fått höra är saker som används för att trycka ner mig och feminismen som - "är du en sån där kvinnosakskvinna?", -"jag har då aldrig förstått det där med att bränna bh:ar" eller -"jag har inget behov av att sitta i ring och kolla in min fitta". Men det är ju inte feminism för mig, i min dagliga verklighet - samtidigt som det är det som påtrycks mig. Och inte vet jag alltid varifrån alla dessa bilder kommer, för det är inget jag läst om i historieboken.

Men i Ingströms bok förklaras många saker, helheter skapas av fragment och den mångskiftande kampen för kvinnors rättigheter synliggörs. Det är omöjligt att bortse från logiken i kvinnornas handlande, hur viktigt det blir att samlas och se sig som det kön de alltid behandlats för, men främst energin och entusiasmen för att förändra bilden av kvinnan och därmed frigöra sig från ett patriarkat förtryck. I boken får vi följa olika nätverk och enskilda kvinnors deltagande och upplevelser av det som hände då. Tankarna och jämförelserna görs lätt för mig vad beträffande min egen feminism och de grupper och sammanhang jag rör mig i.

Det känns viktigt att se var man placerar sig i historien och vad som gjorts, tänkts och varit före. Bara då ser man framstegen och ser tydligare den röda tråden i kvinnokampen. För tyvärr är det en kamp och inte en rättighet att få vara den man är.
Än idag.

fredag, maj 04, 2007

2 kön är 1 för mycket

Jag blev bjuden på teater i onsdags. Teaterhögskolans svenska linjens pjäs som gjorts som nordiskt samarbete. Pjäsen "2 kön är 1 för mycket" baserar sig på Valerie Solanas SCUM manifest. Alltså inte på Sara Stridsbergs "Drömfakulteten" som däremot pjäsen "Valerie Jean Solana blir president i Amerika" som nu också går och var verkligen bra.

Onsdagens pjäs var fysisk och med sång och gav därför mycket mer utrymme för egna tolkningar och reflektioner. På gott och ont. Första delen av pjäsen bestod av läsningar ur manifestet, av symbolspråk där makt, sex, våld, kroppar och frigörelse var genomgående teman. Andra akten var en vision om en värld med bara kvinnor, utan makt, avundsjuka, förnedring, sex, straff och våld. Andra akten utmanade föreställningen om det goda systerskapet och dess vision- skakade om och slätade sen över- och lämnade i allafall mig, men även flera andra med en obehaglig känsla man inte kunde ta på. Viktiga känslor att konkretisera i ord och spinna vidare på.

tisdag, maj 01, 2007

Jämställdhetsombudsmannen

Jag har inte sett något mer än detta om vår nya jämställdhetsman. Få se om det hörs något mer den här veckan.

*

08.03.2007

Pressmeddelande 105/2007


Vicehäradshövding Pirkko Mäkinen blir jämställdhetsombudsman

Statsrådet har i dag utnämnt vicehäradshövding Pirkko Mäkinen till tjänsten som jämställdhetsombudsman för en femårsperiod från och med 1.5.2007.

Mäkinen har arbetat vid social- och hälsovårdsministeriet sedan år 1987. Hon har också tidigare arbetat som jämställdhetsombudsman under åren 1995–2002. Mäkinen arbetade som kanslichef för riksdagens justitieombudsmans kansli åren 2002–2006.
Site Meter