söndag, juni 18, 2006

Assisterad befruktning

Riksdagen ska i höst rösta om assisterad befruktning och i många partier har man tagit beslutet om att denna fråga är en samvetsfråga (liksom frågan om sexköp) vilket innebär att partiet inte vill ta en linje i frågan utan det bli upp till de enskilda riksdagsledamötena att rösta enligt det egna "samvetet".

Bakgrund: Tidigare har det varit möjligt för lesbiska kvinnor att få barn via assisterad befruktning bl.a. på Finska befolkningsförbundet eller olika privatkliniker. Lagen om assisterad befruktning har för syfte att reglera detta. Lagförslaget som minister Leena Luntanen lagt fram från regeringens sida innebär att både lesbiska och ensamstående kvinnor skulle få fortsätta ha rätt till assisterad befruktning, men donatorn skulle inte få vara anonym.

Lagutskottet som behandlat lagen denna vecka var oeniga angående punkten om ensamstående kvinnor och lesbiska kvinnors rätt till assisterad befruktning. Oenigheten inom utskottet blev en könsfråga utskottets kvinnor utom Astrid Thors (Sfp) röstade för och alla män utom en röstade mot just den punkten.

Det innebär att den majoritet män, som är emot att lesbiska och ensamstående kvinnor ska kunna få barn, är även de som inte på något sätt skulle beröras av att dessa kvinnor föder dessa barn. Men istället för att prata om den manlighetskris som jag ser detta motstånd som, blir det från de konservativas sida, en diskussion om "barnens rätt till en far". En liknande diskussion om lika lång pappaledighet har inte dock inte skönjats från denna falang, utan då handlar det om "individers rätt " att välja om de vill vara hemma med sina barn. Inkonsekvenserna i de konservativas resonemang tyder på att argumenten som drivs enbart är fasader för mäns rätt att kontrollera kvinnors reproduktion och ett sätt att förhindra en omvärdering av vad föräldrarskap men främst faderskap och manlighet kunde innebära.

Sedan denna vecka finns även en adress till justitieminister Leena Luntanen om att hon ska dra tillbaka lagförslaget från riksdagen. Jag uppmanar dig att skriva under adressen eftersom lagförslaget skulle innebära en omotiverad ojämlikbehandling pga av sexuell läggning och civilstånd. Lagutskottets förslag om att utesluta lesbiska och ensamstående från rätten till assisterad befruktning ökar denna ojämlikhetsbehandlig.

Läs mera på adressen som kommer att överlämnas i höst då riksdagsarbetet återupptas.

Inga kommentarer:

Site Meter